LETS is een ruilnetwerk

Een ruilnetwerk is een moderne vorm om diensten en goederen uit te wisselen bij jou in de buurt.

LETS staat in het Engels voor Local Exchange and Trading System. In het Nederlands is dat vertaald in Lokaal Economisch Transactie Systeem. Er kunnen op allerlei manieren diensten uitgewisseld worden: van het plakken van een fietsband tot het geven van lessen waarmee je op internet je weg kunt vinden.

Het handige van een ruilnetwerk is dat het ruilen zich niet beperkt tot telkens twee personen: je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders iets terugkrijgen omdat jouw dienst verrekend wordt met Veldjes.

Een voorbeeld:

  • Willem schildert een deur bij Anita (24 veldjes)
  • Anita maakt gordijnen op maat voor Kees (20 veldjes)
  • Toos zorgt in de vakantie voor de katten en planten van Anky (10 veldjes per dag)
  • Kees geeft Toos een gezichtsmassage (18 veldjes)
  • Toos brengt haar krant na lezing bij Ali (60 veldjes per jaar)
  • Ali verkoopt zijn fitnessapparaat aan Willem. (120 veldjes)

En zo doet iedereen wat voor elkaar, zonder dat er Euro's aan te pas komen.

Hoe werkt het systeem?

Je kijkt op de site of in het boekje naar wat jij zoekt. Je spreekt met elkaar af hoeveel Veldjes de dienst of de goederen waard zijn. Je betaalt met het afrekensysteem op de website het bedrag aan de ontvanger.

Op de website kun je ook zelf altijd zien hoeveel Veldjes je hebt en kun je ook het vraag en aanbod bekijken. Tot een bepaalde limiet mag je "rood staan" en ook voor het "groen staan" hebben we graag dat je je binnen een grens blijft, zodat de veldjes ook weer worden uitgegeven.

Het hoort bij het LETS-systeem dat er leden GROEN staan en dat andere leden ROOD staan. Dat komt omdat het totaal van alle Veldjes nul is. Er wordt geen RENTE geheven en je krijgt ook geen rente; het is dus belangrijk dat er leden rood staan, zo hou je de vaart erin!

Om het ruilen gemakkelijker te maken kun je een lijst downlaoden waarop het aanbod aanbod en vraag van de leden staan. Maar het hele aanbod staat ook altijd op de site.

Een paar keer per jaar is er een inloopavond genaamd Lets-café. Bij die gelegenheden kun je je talenten en goederen aan de man of vrouw brengen. Ook kun je iemand tegenkomen die precies datgene kan of heeft wat jij zoekt.

Voor wie is LETS Veldhoven?

LETS is voor iedereen die mee wil doen, ongeacht leeftijd, inkomen, huidskleur of sekse. Voor mensen die al weten wat ze kunnen en voor mensen die dat willen ontdekken. Bij gebrek aan euro's leggen onze leden zich niet neer, omdat LETS veel mogelijk maakt met weinig of geen geld.

LETS Veldhoven is een onafhankelijke vereniging. We zijn niet verbonden met een politieke of religieuze organisatie.

Waarom ruilen met LETS?

Je gebruikt je eigen vaardigheden of hobby om een ander te helpen en verdient daar Veldjes mee. Zo krijg je de kans om van anderen dingen of diensten te kopen waar je zelf behoefte aan hebt. Je bespaart tijd en energie, die je niet meer verspilt aan klussen waar je zo'n hekel aan hebt (een ander vindt die juist leuk) en maakt zo tijd vrij om de dingen te doen waar je zelf lol in hebt en waar je goed in bent.

Sociaal netwerk.

LETS heeft ook een belangrijke sociale functie. Je ontmoet leuke mensen, hebt de kans om nieuwe vrienden te maken, andere hobby's uit te proberen, iets te leren….

Wat kost LETS?

De kosten van het lidmaatschap bestaan uit een jaarbijdrage van € 6,-.

Dit bedrag besteden we aan diensten die in euro’s moeten worden betaald, zoals drukwerk, hosting website, huur van de vergaderruimte etc.